top of page
AiColorize_1_20240113 (1) kopya.jpg

Uluslararası İlişkiler / International Relations - Türkiye Dış Politikası / Turkey's Foreign Policy

Beni Takip Edin !

  • X
Ara

Türkiye’nin Ortadoğu Politikası 2006

  • Kemal İnat
  • 20 Haz 2006
  • 1 dakikada okunur

Kemal İnat, “Türkiye’nin Ortadoğu Politikası 2006”, Ortadoğu Yıllığı 2006, ed. Kemal İnat ve Muhittin Ataman, Nobel Yayınları, Ankara 2007, ss. 1-54.


Ortadoğu bölgesi 2006 yılında da Türk dış politikasının öncelikli alanlarından birini teşkil etmeye devam etmiştir. AKP hükümeti, temel dış politika ilkesi olan “çok boyutlu dış politika” anlayışı çerçevesinde Ortadoğu bölgesinin temel sorunlarına yaklaşırken ve bu bölgede yer alan komşularıyla ilişkilerini şekillendirirken belirli bir dengeyi korumaya çalışmış, bu bölgedeki çıkarlarını dış politikanın başka alanlarındaki önceliklerine feda etmekten kaçınmıştır. Ancak 2006 yılı içerisinde de başta ABD olmak üzere, bölge içerisinden ve dışarıdan birtakım güçler Türkiye‟nin Ortadoğu politikasını etkilemeye çalışmışlar, bunu yaparken de kendi çıkarlarıyla Türkiye‟nin çıkarları arasında çatışmalara neden olmuşlardır.


Washington yönetiminin, Türkiye‟nin kendi çıkarlarını temel alan ve bölgedeki komşularıyla işbirliğini esas alan dış politikasından rahatsızlığı 2006‟da da devam etmiştir. Çünkü ABD‟nin İran ve Suriye‟ye yönelik baskı ve yalnızlaştırma politikası, Türkiye‟nin “komşularla sıfır problemi” esas alan ve onlarla başta ekonomik olmak üzere tüm alanlarda işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirmeyi amaçlayan politikasıyla kaçınılmaz olarak bir çatışma doğurmaktaydı. Bu çatışmaya son vermek ve Türkiye‟yi kendi politikalarına yakınlaştırmak isteyen Amerikan yönetimi, Irak‟ın kuzeyinde üslenmiş olan ve giderek artan bir şekilde Türkiye‟nin güvenliğini rahatsız etmeye başlayan PKK terörünü de bir araç olarak kullanmaktan çekinmemiştir. Bu konuda Washington‟un tavrı, PKK‟yı doğrudan desteklemek yerine, Ankara‟ya, bu sorunu çözmek istiyorsa kendisiyle işbirliği yapmak zorunda olduğunu hissettirmek şeklinde olmuştur. Ayrıca PKK‟nın İran‟daki kolu olarak bilinen PJAK‟ı açıkça desteklemeye başlayan Amerikan yönetiminin, Kuzey Irak‟taki PKK kamplarına karşı, “müttefiki” Türkiye‟den gelen taleplere rağmen, gerekli önlemleri almayarak ve PKK‟nın lojistik imkânlarını sınırlandırmak konusunda gerekli çabayı göstermeyerek, giderek artan bir şekilde bu enstrümanı Ankara‟ya karşı baskı unsuru olarak kullandığı görülmüştür.


Devamını okuyun...




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page